חודשיים וחצי לפני הבחירות בארה”ב, שני ה- tickets נקבעו, ולהוציא אירוע בטחוני או כלכלי בסדר גודל שמשנה בחירות, נראה שגם דיי ברור מה יהיו הנושאים עליהם ייסובו הבחירות האלו, וסביבם יכריעו האמריקאים מי יהיה נשיאם הבא.

למי שלא מכיר את השיטה האמריקאית (המוזרה מאוד), לבחירת נשיא, השיטה מתבססת על המפה האלקטוראלית. לכל מדינה נקבע מספר אלקטורים, בגדול לפי גודל האוכלוסייה המתגוררת בה, כאשר המנצח בבחירות באותה מדינה זוכה במלוא האלקטורים שנקבעו לה. בסוף יום הבחירות סוכמים את מספר האלקטורים, והמועמד שזכה ב-270 אלקטורים לכל הפחות מוכרז כנשיא ארה”ב. כך יכול כמובן להיווצר מצב (כפי שקרה בבחירות של בוש וגור למשל) שרוב האמריקאים הצביעו למועמד אחד, אך מועמד אחר זכה בנשיאות.

הפוליטיקה האמריקאית מחולקת למדינות אדומות מובהקות (רפובליקניות), ומדינות כחולות מובהקות (דמוקרטיות). המדינות הללו מצביעות תמיד, או כמעט תמיד למועמד המפלגה אליה הן משויכות, כמו גם בוחרות מושלים, חברי סנאט וחברי בית נבחרים ממפלגות אלו. כך שבסופו של דבר מכל 50 המדינות, על חלוקת האלקטורים שלהם, המרוץ הוא לרוב פשוט ומצטמצם לעד 10 מדינות מפתח ולרוב אחת או שתיים שעליהן יוכרעו הבחירות. עבור אל גור זה היה פלורידה. עבור ג’ון קרי אוהיו.

מי שעוקב אחרי הפוליטיקה האמריקאית יודע שהאמריקאים מכורים לגמרי לסקרים וכך אפשר כבר בשלב הזה לייצר מפה דיי ברורה של המצב הפוליטי וסיכויי הצדדים.

כדי לעשות קצת סדר למתעניינים, הנה תמונת המצב נכון להיום במפה האלקטוראלית האמריקאית בהתבסס על הסקרים האחרונים כפי שפורסמו באתר המצוין POLITICO:

מדינות אדומות (צפויות לתמוך במיט רומני):

סה”כ: 191 אלקטורים (בסוגריים מספר האלקטורים)

אריזונה (11), ג’ורג’יה (16), אינדיאנה (11), מיזורי (10), דרום קרוליינה (9), מונטנה (3), צפון דקוטה (3), דרום דקוטה (3), טנסי (11), טקסס (38), אלבאמה (9), ארקנסו (6), קנזס (6), לואיזיאנה (8), נברסקה (5), יוטה (6), וויומינג (3), אלסקה (3), איידהו (4), קנטאקי (8), מיסיסיפי (6), אוקלהומה (7), מערב וירג’יניה (5).

מדינות כחולות (צפויות לתמוך בנשיא ברק אובמה):

סה”כ: 221 אלקטורים (בסוגריים מספר האלקטורים)

קליפורניה (55), קונטיקט (7), דלוור (3), מחוז קולומביה (3), הוואי (4), אילינוי (20), מיין (4), מרילנד (10), מסצ’סיוטס (11), מינסוטה (10), ניו ג’רזי (14), ניו מקסיקו (5), ניו יורק (29), אורגון (7), רוד איילנד (4), ורמונט (3), וושינגטון (12) , פנסילבניה (20)

מדינות מתנדנדות (סה”כ: 126 אלקטורים)

קולוראדו: יתרון של 1% לאובמה (9 אלקטורים).
פלורידה: יתרון של 1% לאובמה (29 אלקטורים)
איווה: יתרון של 1% לאובמה (6 אלקטורים)
מישיגן: יתרון של 5% לאובמה (16 אלקטורים)
נבדה: יתרון של 4% לאובמה (6 אלקטורים)
ניו המפשיר: יתרון של 3.5% לאובמה (4 אלקטורים)
צפון קרוליינה: יתרון של 1% לרומני (15 אלקטורים)
אוהיו: יתרון של 2% לאובמה (18 אלקטורים)
וירג’יניה: יתרון של 2% לאובמה (13 אלקטורים)
וויסקונסין: יתרון של 2% לאובמה (10 אלקטורים)

עכשיו נהפוך את זה למעניין יותר.

נניח שטעות הסטייה המרבית היא 3%, וכך נעניק לאובמה בשלב זה גם את מישיגן, נבדה וניו המפשיר.

כעת אובמה נהנה מ-247 אלקטורים, וחסרים לו בסה”כ 23 אלקטורים כדי לזכות בבחירות, הנה כמה משמעויות מההערכות האלה:

1) ניצחון של אובמה בפלורידה סוגר את המרוץ.
2) וויסקונסין, מדינתו של פול ריאן המועמד לסגן הנשיא של רומני, הופכת להיות קריטית לרפובליקנים.
3) כמעט כל קומבינציה של 2 מתוך 7 המדינות שנותרו מעניקה את הניצחון לאובמה.
4) 6 מדינות מתוך ה-10 שראינו הן מדינות שבהן הרפובליקנים ניצחו בשתי מערכות הבחירות בהן ניצח בוש, ואובמה ניצח בבחירות הקודמות בהן הוא כמובן ניצח, על בסיס 12 השנים האחרונות אפשר לראות בהן מדינות ברומטר והן: וירג’יניה, אוהיו, צפון קרוליינה, נבאדה, פלורידה וקולוראדו. גם אינדיאנה עונה על אותה הגדרה, אבל היא כרגע נוטה בבירור לרומני. וויסקונסין ומישיגן לעומת זאת הלכו בכל 3 הפעמים לדמוקרטים, אוהיו וניו המפשייר פעמיים לדמוקרטים ופעם אחת לרפובליקנים.

גם אם לא מקבלים את הנחות המוצא, המגובות בסקרים, של המדינות הנוטות לטובת כל אחד מהמועמדים, הניתוח הזה נותן כלים לא רעים למי שמעוניין לעקוב אחרי התוצאות של הבחירות הקרובות.

תאריך פרסום:25/08/2012